Renginiai

Įvykę renginiai

  2021-09-22



Rugsėjo 22 dieną Plikiškių biblioteka kartu su kaimo bendruomene organizavo Baltų vienybės dienos ir rudens lygiadienio minėjimą.

Renginio dalyviai rinkosi ant mokyklos kieme esančio kalnelio, kur buvo uždegtas aukuras. Bibliotekininkė Aušra Kriščiūnienė papasakojo apie  Saulės mūšio svarbą baltų genčių istorijoje, baltų vienybės dienos įprasminimą ir ugnies sąšaukos tradicijas Lietuvoje. Buvo prisimintos legendos apie mitologines vietas, kurias dar prisimena senieji kaimo gyventojai – Audruvės upelio sietuvos Raganynę, Velnynę, Šilę. Šios vietos minimos istoriko V. Vaitkevičiaus knygoje „Senosios Lietuvos šventvietės: Joniškio rajonas“. Kalbėta apie rudens lygiadienio tradicijas, kuomet buvo atnašaujama dievybėms už išaugintą, subrandintą derlių, maldas dievui Žemininkui. Kaimo bendruomenės pirmininkas Vaclovas Martinaitis papasakojo apie baltų kovos ginklus bei žalvarinius papuošalus.

Spragsint aukuro liepsnoms buvo ragaujama kvepianti, šių metų derliaus naminė duona, kurią iškepė ūkininkė Sandra Ališauskienė. Džiugu, kad Baltų vienybės dienos minėjimas paskatino prisiliesti prie tūkstantmetės baltų genčių istorijos, pajusti protėvių stiprybę  tikėjime ir vienybėje.

A. Kriščiūnienės informacija


Paskutinio redagavimo data: 2022-11-10