Renginiai

Įvykę renginiai

  2022-05-27



Gegužės 25 d. Joniškio Jono Avyžiaus viešojoje bibliotekoje paminėtas kraštiečio rašytojo Jono Avyžiaus 100-mečio jubiliejus.

     Svarbiausias šventės akcentas buvo Irenos Avyžienės prisiminimų knyga „Viskas bus gerai“. Žurnalistės, Jono Avyžiaus gyvenimo draugės atsiminimų knygą pristatė „Homo liber“ leidyklos direktorius, redaktorius Vilius Gužauskis. Jis kalbėjo, kad „autorė Irena Litvinaitė-Avyžienė kaip žurnalistė buvo daugelio savo kartos kultūros įvykių tiesioginė liudininkė. Jai teko artimai bendrauti su daug įdomių meno asmenybių, palikusių ryškų pėdsaką Lietuvos kultūroje. Pagrindinis šios knygos herojus – reikšmingų lietuviškų romanų kūrėjas Jonas Avyžius, kurio šimtmetį minime šiais metais. Kaip gyvenime, taip ir šiame pasakojime rašytoją ir šios knygos autorę supa rašytojai Algimantas Baltakis, Mykolas Sluckis, Jonas Mikelinskas, Juozas Grušas, Jonas Strielkūnas, Lietuvos operos solistai Nijolė Ambrazaitytė, Gražina Apanavičiūtė, Virgilijus Noreika, muzikologė profesorė Jadvyga Čiurlionytė, režisieriai Juozas Miltinis, Henrikas Vancevičius, Andžejus Vaida, pianistė Melita Diamandidi, aktoriai Eugenija Šulgaitė, Gediminas Karka, Henrikas Kurauskas, Donatas Banionis ir daugelis kitų“. Knygą jau galima gauti paskaityti Joniškio J. Avyžiaus viešojoje bibliotekoje.
     Atsiminimų autorė Irena Avyžienė labai šiltai prisiminė savo vyrą, rašytoją Joną Avyžių, jų pažintį, susituokę jie gyveno 23-trejus metus, lygiai tiek pat metų šiemet sukanka, kai 1999 m. rašytojas mirė. Įstrigo toks epizodas: Irena pati bijodama šunų, nes jaunystėje šuo jai buvo įkandęs, kad jos vyras nesijaustų vienišas ir būtų saugus sodyboje Prūdiškių kaime padovanojo jam niufaundlendą Bardą, kuris 14 metų gyveno drauge su jais ir tapo netgi knygos vaikams herojumi.
     Irena Avyžienė visada labai nuoširdžiai atsiliepia apie mūsų biblioteką, kuri saugo ir puoselėja savo kraštiečio rašytojo atminimą, jau 18 metų garbingai „nešioja“ jo vardą.
     Aktorė Gražina Urbonaitė paskaitė ištrauką iš J. Avyžiaus „Sodybų tuštėjimo“, dar keletą rašytojo atminimui skirtų jo kolegų eilėraščių ir vakaro pabaigai – siurprizas: tiesiog suvaidinta viena iš Jono Avyžiaus pasakų.
     Šiais jubiliejiniais metais nuskambėjo ir devynioliktieji Tradiciniai Jono Avyžiaus skaitymai. Nors rašytojo knygos išverstos į 28 pasaulio kalbas, tačiau tik pirmą kartą jo kurtas tekstas mūsų bibliotekoje skambėjo užsienio kalba. Ukrainietiškai ištrauką iš romano „Sodybų tuštėjimo metas“ perskaitė Joniškio „Aušros“ gimnazijoje lietuvių kalbos besimokantis Charkivo universiteto pirmakursis Andrejus Jefremovas.
     Jono Avyžiaus 100-mečio jubiliejui Joniškio „Aušros“ gimnazijos (kurioje savo laiku mokėsi ir būsimasis rašytojas) moksleiviai ir mokytojai (bendras projektas su Jono Avyžiaus viešąja biblioteka) nufilmavo flashmobą: 100 moksleivių skaito 100 Jono Avyžiaus knygų. Renginio metu ši akcija buvo pristatyta ir parodyta.
     Renginiai, skirti Jono Avyžiaus 100-mečiui tęsis ir toliau, liepos 1 d. bus įteikta trečioji Joniškio rajono savivaldybės Jono Avyžiaus literatūros premija.

Vijoleta Kuprevičienė

Ritos Mačiukienės nuotraukos



Paskutinio redagavimo data: 2022-05-27