Renginiai

Įvykę renginiai

  2022-05-30



Gegužės 27 dieną Jono Avyžiaus viešoji biblioteka savo skaitytojus pakvietė į 38-uosius „Poezijos pavasario“ skaitymus Joniškio Raudonojoje sinagogoje.

Gausus būrys susirinkusiųjų atvyko paklausyti poetų Rimvydo Stankevičiaus ir Aivaro Veiknio bei kraštiečio, aktoriaus, dainų autoriaus ir atlikėjo, bardo Mindaugo Ancevičiaus. Svečiai atvyko su dovanomis bibliotekai – naujausiu 2022 m. „Poezijos pavasario“ almanachu, kurį sudarė A. Veiknys.

Rimvydas Stankevičius vakarą pradėjo anapilin išėjusio Algimanto Baltakio eilėmis, tai buvo pirmasis „Poezijos pavasaris“ be jo. R. Stankevičius ne tik poetas, eseistas, prozininkas, bet ir dainų tekstų autorius. Pagal jo inscenizaciją Nacionaliniame dramos teatre pastatytas Sauliaus Mykolaičio režisuotas spektaklis „Stop mašina“. R. Stankevičius parašė tekstus daugiau nei 20 roko dainų. 2002 m. drauge su kompozitoriumi Roku Radzevičiumi sukūrė roko operą „Jūratė ir Kastytis“. Poetas yra sukūręs jau devynis eilėraščių rinkinius. Paskutinioji jo knyga „Kiaurai kūnus“ (2020), pasak poeto, yra geriausia lig šiol parašyta jo poezijos knyga. Poetas skaitė savo eilėraščius iš įvairių savo kūrybos rinkinių.

Poetas Aivaras Veiknys atvyko su nauja, ketvirtąja poezijos knyga „Mamuto medžioklė“. Galima teigti, tai kertinė A. Veiknio poezijos knyga, kurioje daug dėmesio skiriama ne tik formai, eilutės skambesiui, ritmui, bet ir eilėraščio pasakojimui, jo istorijai. Pasak autoriaus: „Medžioklė truko septynerius metus – žingsnis po žingsnio, eilėraštis po eilėraščio sekiau mamutų bandos pėdsakais, svajodamas sumedžioti vieną jų. Gal net patį stipriausią – vedlį, vadą. Jeigu tektų atsakyti, ar medžioklė pavyko, tik gūžtelčiau pečiais. Nes šioje knygoje medžiotojas ir jo medžiojamas mamutas – vienas ir tas pats veikėjas, tiksliau, metafora, laiko kilpomis šuoliuojanti iš čia į ten, iš ten į čia… Sumedžiok, ir būsi sumedžiotas. Nužudyk, ir mirsi… Iš čia ir visas dramatizmas. Iš čia ir visa poezija.“

Poezijos vakarą papuošė bardo Mindaugo Ancevičiaus atliekamos dainos. Poetas Rimvydas Stankevičius pasidžiaugė, kad pernai tarptautinio festivalio „Poezijos pavasaris“ metu, už aktorinį poezijos skaitymą ir sklaidą, M. Ancevičius buvo apdovanotas Laimono Noreikos vardo prizu. Šventinio renginio metu, atlikėjo lūpose skambėjo Lietuvos poetų tekstais parašytos ir savo kūrybos dainos.

„Poezijos pavasario“ šventę pagyvino ir literatūros klubo  „Audruvė“  literatai – Aušra Lukšaitė-Lapinskienė, Darius Rekis, Emilija Kvedarienė ir  Jonas Ivanauskas.  Audruviečiai paskaitė savo kūrybos eilių ir džiaugėsi dalyvaudami didžiausioje poezijos  šventėje. D. Rekis Viešajai bibliotekai dovanojo savo naujausią eilėraščių rinktinę „Sūrumas rėžio“.

Poezijos vakarą vainikavo M. Ancevičiaus atliekama daina „Baltas paukštis“ (V. Kernagio žodžiai ir muzika), kurią dainavo visa salė.

I. Lipskienės inf.
R. Mačiukienės nuotr.



Paskutinio redagavimo data: 2022-05-30