Renginiai

Įvykę renginiai

  2022-06-08



Birželio 8 d. Joniškio bibliotekoje svečiavosi miškininkas, rašytojas, keliautojas Vytautas Almanis.

     Jis pristatė savo naujausią knygą „Antrasis žemgalių išėjimas“ (2021). Vytautas gimė Akmenės rajone Viešučiuose, bet mokėsi Martyniškiuose ir Žagarėje. 1959-1988 m. dirbo įvairiose Rusijos ir Lietuvos (tarp jų ir Papilės, Joniškio, Tytuvėnų, N. Akmenės, Šakynos) girininkijose, miškų ūkiuose. 1988-1998 buvo Kamanų (Akmenės rajonas) valstybinio rezervato vyr. miškininkas, inspektorius. Išleido publicistines knygas: „Baltųjų vandenų šalyje“ (1973), „Per Ulkero žvaigždyną“ (1979). „Tolstančios salos“ (2016), kelionių ir prisiminimų knygą „Už ribos“ (2017). Nuotykių romanus: „Audra susitelkė Korgone“ (1981), „Toli ir arti“ (1985), „Už kalnų namai“ (1992). Kūrybos veiksmo vieta – Altajaus kalnai, pagrindiniai veikėjai – čia atsidūrę jaunuoliai lietuviai, aprašoma vietinių gyventojų papročiai ir buitis, krašto istorija.
     Rašytoją pristatė ir knygos ištraukas skaitė bibliotekininkė Rita Mačiukienė. Ji minėjo, kad knygos autoriaus pasakojimo stilius gyvas, nenuobodus. Rašytojas tiesiog priverčia skaitytoją juoktis, stebėtis, įsitraukti į pasakojimą. Skaitai, tarsi, geriausią nuotykių romaną, o iš tiesų autorius pasakoja apie savo vaikystę, kaimynus, sutiktus žmones. Varginga pokario metų vaikystė: kai vietoj kuprinės buvo naudojamos šovinių dėžės, o vietoj žaislų berniūkščiai susirinkdavo visą ginklų arsenalą, atrodo ne kaip baisi, o kaip įdomi to meto kaimo vaikų kasdienybė.
     Atvažiavus iš mažo Viešučių kaimo, net Žagarė atrodė kaip didelis miestas, kuriame gyvena miesčionys ir čia net papročiai kitokie. O vaikai iš kaimo buvo ne kaimiečiai, o laukininkai: jie gi užaugę laisvi, vienkiemiuose.
     Vytautui Almaniui labai svarbi gimtoji kalba. Jis knygoje pateikia trumpą žiemgališkų žodžių žodyną. Pavyzdžiui „krepšys“ žiemgališkai yra „kurvis“. Gerai, kad ne žiemgalių kalba tapo bendrine lietuvių kalba – daro išvadą rašytojas.
     Rašytojas pateikė ir šlekiavimo pavyzdį: „mama man šakė, kad atneščiau sakę“.
    Vakaro svečiai galėjo įsigyti Vytauto Almanio knygų ir gauti rašytojo autografą. Tėvą lydėjo sūnus Andrius Almanis, kuris taip pat yra kūrėjas ir šios knygos redaktorius.

Vijoletos Kuprevičienės inf. ir nuotraukos



Paskutinio redagavimo data: 2022-06-09