Apie mus

Naujienos

  2022-06-03



Viešosios bibliotekos skaitykloje veikia neįprasta paroda – lankytojai kviečiami žvilgtelėti į netolimą praeitį, mūsų laikmečio aktualiją, vadinamųjų „covidinių kaukių“ įvairovę.

Visuotinėje lietuvių enciklopedijoje  žodžiui „kaukė“  skirtas visas puslapis.  Pačiuose įvairiausiuose tikėjimuose ir mistinėmis galiomis apipintose apeigose naudojamas veido apdangalas minimas senovės Egipto, inkų ir kitose civilizacijose. Lietuvoje kaukės asocijuojasi su Užgavėnių tradicijomis. Veidą paslepiantis dirbinys talpina savyje ne tik jo kūrusiojo  išmonę, kūrybiškumą, bet ir įvairių Lietuvos regionų tradicijas, susijusias su saulėgrįža, vaisingumu, apsauga nuo pikto. Kaukės neatsiejamas teatro, vaidinimų atributas.

Kaip žmogaus neatpažinimo priemonę kaukes naudoja nusikaltėliai, liudininkai, demonstrantai. Kaip apsaugą – kai kurių sporto rūšių sportininkai, suvirintojai, nardytojai. Medicinoje – chirurgai, stomatologai. O kur dar, atrodo savaime suprantamos medicininės deguonies kaukės, pilotų avarinės, gaivinimo kaukės. Na ir, žinoma, neatsiejamas gražinimosi ritualas – kosmetinės kaukės.

Žodis „kaukė“ turi ir dar vieną reikšmę – jausmo, nuomonės ar tikslo slėpimas, ką labai taikliai apibudina lietuviški posakiai – „koks jis dviveidis“ ar „slepiasi po kauke“.

Ir kas galėjo pagalvoti, kad ateis toks laikas, jog kaukes, norim to ar nenorim, privalėsim dėvėti visi? Per visą  pasaulį nusiritusi Covid-19  pandemija kaukės terminui suteikė dar vieną reikšmę ir šio klastingo susirgimo faktas įeis į žmonijos istoriją.

Šiandien pandemija atslūgusi, tačiau verta prisiminti, kad būtent veido apsaugos kaukės, pradedant pačių pasigamintomis, siūtomis, megztomis, baigiant pagamintomis pramoniniu būdu – respiratoriais, apsauginiais skydeliais, medicininėmis kaukėmis lydėjo žmones visą susirgimo Covid-19  laikotarpį. 

Joniškio Jono Avyžiaus viešoji biblioteka Covid-19 pandemijos pradžioje įsijungė į organizuotas savanoriavimo akcijas: darbuotojos namuose siuvo apsaugines veido kaukes, kuriomis buvo pasidalinta su „Santaros“ globos namų gyventojais, bibliotekos skaitytojais. Bibliotekoje 3D spausdintuvu buvo gaminami apsauginiai veido skydeliai, kurie skirti  medicinos, švietimo, kultūros darbuotojams.

Skaityklos ekspozicijų vitrinoje eksponuojamoje parodoje pristatomos Covid-19 pandemijos laikotarpio pačios įvairiausios veido apsaugos priemonės: medicininės kaukės, siūtos, siuvinėtos, su įvairiais logotipais, veido apsaugos skydeliai. Viena įspūdingiausių – balta siuvinėta nuotakos veido apsaugos kaukė. Šia paroda norima dar kartą pristatyti laikmečio aktualiją, sukėlusią daug įvairiausių emocijų, diskusijų, tačiau neabejotinai prisidėjusią prie koronaviruso pandemijos prevencijos.

Būkime sveiki!

D. Norvaišienės inf.

 



Paskutinio redagavimo data: 2022-06-03