Renginiai

Įvykę renginiai

  2022-08-07



Rugpjūčio 7 d. šalia Joniškio kultūros centro pristatyta menininko, architekto Džiugo Karaliaus viešos erdvės medinė instaliacija „Raštai“.

Pristatymo metu menininkas kalbėjo apie idėjos instaliacijai paiešką, kūrybos procesą, instaliacijos reikšmę. Pasak Džiugo Karaliaus, ši instaliacija – tai tarsi atversta knyga, kur vidiniai lapai kasdien stengiasi nešti pažinimą ir šviesą pasauliui. Ji primena rašto svarbą perduodant žinias iš kartos į kartą, kalba apie žmogaus gyvenimo trapumą ir laikinumą, ypač karo Ukrainoje kontekste.

Instaliacijos pristatymo metu menininką sveikino ir sėkmės kituose projektuose linkėjo Joniškio rajono vicemerė Vaida Aleknavičienė.

Menininkas instaliaciją ruošė dvi savaites. Prie instaliacijos kūrimo prisidėjo ir vietiniai joniškiečiai, kurie padėjo menininkui dažyti lentas. Statant instaliaciją praeiviai kalbino menininką, klausinėjo, ką reikš šis statinys.

Džiugas Karalius – architektas, menininkas. „Man architektūra visų pirma yra žmogaus ir erdvės santykių menas. Aš pats kaip architektas dirbu jau 14 metų. Ši profesija leido pažinti ne tik pastatų projektavimą, bet ir landšaftą, urbanistiką, miestų stebėseną bei skulptūrą. Todėl šiandien galiu laisvai jungti šias sritis, jomis džiazuoti. Man įdomu, kaip kūrybiškai sujungti įvairius objektus, panaudoti juos naujai paskirčiai. Trumpalaikiai skulptūriniai kūriniai atliepia ir gyvenimo trapumą – nežinome, kokia ateitis laukia, todėl turime daryti ką galime geriausio šiandien.“, – teigia menininkas. 2020 m. Kauno tvirtovės VIII forte iškilo dvi skulptūros, prie kurių sukūrimo prisidėjo ir Džiugas Karalius. Viena akį traukianti spalvingumu, kita – aštrių smailių struktūra. Abi jos sukurtos iš Šilainių forto teritorijoje besimėtančių šiukšlių.

Instaliacija „Raštai“ pastatyta pagal bibliotekos įgyvendinamą projektą „Meno jungtys 2“.

Projektą finansuoja: Lietuvos kultūros taryba ir Joniškio rajono savivaldybė.

Remia: Joniškio žemės ūkio mokykla

Partneriai: Joniškio kultūros centras, Joniškio istorijos ir kultūros muziejus

 G. Vilčiauskienės inf.

A. Danieliaus nuotr.



Paskutinio redagavimo data: 2023-02-24