Renginiai

Įvykę renginiai

  2022-09-09



Rugsėjo 9 d. Jono Avyžiaus viešojoje bibliotekoje vyko menininkės Simonos Nakrošiūtės personalinės parodos „Objektų kolekcija“ pristatymas.

Bibliotekoje menininkė pristatė tarpdisciplininio meno (juvelyrikos) personalinę parodą-instaliaciją „Objektų kolekcija“. Joje atkreipiamas dėmesys į tvarumą. Meno dirbiniai (sagės) padaryti iš metalo lauže rastų nenaudojamų, nefunkcionalių, išmestų daiktų. Menininkė rastą metalą nuplovė, nuvalė, o vėliau iš jo išpjovė tam tikrą segmentą, sukūrė juvelyrikos dirbinį – sagę. Bibliotekos hole taip pat eksponuojamos ir fotografijos iš šio kūrybos proceso, o Skaitytojų aptarnavimo skyriuje –autorės juvelyriniai dirbiniai.

Pristatymo metu Simona, kaip tarpdisciplininio meno atstovė, pristatė ir šio meno apibrėžimą. Simonos manymu, dažnai tarpdalykiniam menui būdingi ne nuolatiniai, bet kintantys kriterijai – skirtingi to paties autoriaus projektai gali būti beveik nesusiję. Bendriausiu pavidalu tarpdalykiškumas yra kelionė per skirtingas sritis ir disciplinas, kuriant naujas meninio efektyvumo strategijas; smagus jungimosi, bendradarbiavimo ir hibridiškumo darinys, suteikiantis galimybę ieškoti sprendimų žvelgiant iš įvairių, kartais itin netikėtų perspektyvų.

„Per savo darbą noriu labiau kalbėti apie laisvę. Laisvę kurti, vaizduoti savo idėjas, reikšti savo nuomonę ir pristatyti vizijas kaip nori, nes dažnai yra pamirštama, kokia svarbi yra laisvė. Laisvė, už kurią kovoja Ukrainos žmonės“, – teigė menininkė.

Simona Nakrošiūtė – VDA Telšių fakultete baigė metalo meno ir juvelyrikos bakalauro studijas. 2021 metais VDA Kauno fakultete ji įgijo stiklo meno ir dizaino magistro diplomą. Parodose dalyvauja nuo 2015 m. Vieni pirmųjų jos kūrinių buvo eksponuoti jungtinėje menininkų parodoje „Vasaros akademija pagal A. Mončį“ Antano Mončio muziejuje (Palanga). Ji aktyvi juvelyrikos parodų „AmberTrip“ ir „Legnica“ (Lenkija) dalyvė. Ji taip pat dirba konceptualiosios juvelyrikos srityje.

Paroda eksponuojama Viešosios bibliotekos hole (išpjautas iš metalo laužo segmentas, fotografijos) ir Skaitytojų aptarnavimo skyriuje (juvelyriniai dirbiniai).

Paroda veiks iki 2022 m. spalio 12 d.

Paroda-pristatymas organizuotas pagal Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos įgyvendinamą projektą „Meno jungtys 2“, kurį finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Joniškio rajono savivaldybė.



Paskutinio redagavimo data: 2022-09-12