Renginiai

Įvykę renginiai

  2022-10-20



Spalio 20 d. Joniškio Jono Avyžiaus bibliotekos skaitykloje vyko literatūros vakaras, buvo pristatyta naujausia, vienuoliktoji kraštietės rašytojos Birutės Žymantienės knyga „Bedugnė žiūri į tave“.

     „Nereikia būti dideliu fatalistu, kad pasiekęs finišo tiesiąją suprastum, jog lemtis turi savo unikalią, tik tau vienam skirtą geografiją ir istoriją, kurią vingiais eini nuo pradžios iki galo. Tu nėjai svetimais keliais ir tavo kelio niekas nepakartos", - savo vienuoliktąja knyga „Bedugnė žiūri į tave" teigia jos autorė Birutė Žymantienė, prieš gerą dvidešimtmetį atradusi ir pamėgusi biografijos - gyvo žmogaus tikro gyvenimo - žanrą. Tremties ir politinio kalinimo temos autorei būtų naujos, jeigu ne jos pačios vaikiška patirtis tarp Sajanų kalnų ir Baikalo ežero.
     Knyga yra apie dvi šeimas Jagminų ir Tamošiūnų, kurios labai skirtingai patyrė tą patį likimą – buvo ištremtos į Sibirą. Knygą išleido leidykla „Liucilijus“, leidybą finansavo UAB „Averdtum“, autorei Lietuvos Kultūros taryba medžiagai surinti ir iliustruotam tekstui paruošti skyrė stipendiją.
     Rašytoja Birutė Žymantienė renginyje kalbėjo ne tik apie šią, konkrečią, knygą ir jos herojų likimus, bet ir prisiminė savo pačios vaikystę. Kai Birutei buvo dveji metukai, jos tėvas buvo nuteistas ir išvežtas į Sibirą, dar po dviejų metų maža mergaitė neteko ir mamos. Vakare grįžusi iš darželio, ji klajojo po Joniškį, nes mama jos netaėjo pasiimti. Tik kitą dieną atvažiavo jos močiutė iš Bariūnų ir pasakė, kad mama ištremta. Tiesiog po dabo, ji dirbo ligoninėje medicinos sesele, su baltais chalatais dvi darbuotojos NKVD buvo paimtos dėl skaičiaus.
     Tačiau, kad ir koks būtų žiaurus gyvenimas – vaikystė, jaunystė yra pats gražiausias laikas, nesvarbu, kad ir už tūkstančių kilometrų nuo Lietuvos.
Šią ir kitas rašytojos Birutės Žymantienės knygas galima gauti Joniškio Jono Avyžiaus bibliotekoje ir jos filialuose. Autorė visad jas maloniai dovanoja gimtojo miesto bibliotekai.
     Joniškio PŽA ansamblis „Sidabrė“, vadovaujamas Danutės Poliakienės visus pradžiugino dainomis ir gera nuotaika.

Vijoleta Kuprevičienė

Ritos Mačiukienės nuotr.



Paskutinio redagavimo data: 2023-01-19