Renginiai

Įvykę renginiai

  2022-10-27



Spalio 27 d. Atvirame jaunimo centre vyko menininkės Aurelijos Bulaukaitės kibernetinės tapybos-performanso (instaliacijos) „Universe perspective“ pristatymas.

Meninikė A. Bulaukaitė pristatydama savo darbą pasakojo, kad kibernetinės tapybos video perfomansas Universe Perspective siunčia žinutę, kaip personažas jaučiasi šį trumpą momentą ir fiksuoja kasdienius ritualus kompiuterio ekrane. Grojant klaviatūra užmezgiamas iniciatyvus ryšys, galbūt ryšys su atlikėju, kompiuterio programa AI (dirbtiniu intelektu) ir žiūrovu. Vaizdo įraše raginama sutelkti dėmesį ne į rodomą turinį, o kaip kūrinyje skleidžiasi antžmogiškos ryšio paieškos su pačiu savimi.

Į pristatymą susirinkęs jaunimas teiravosi, kaip, kokiais būdais kuriama kibernetinė tapyba, kokią žinutę ji perduoda, ar reikia išmanyti dailę, norint kurti tokius meno kūrinius.

Pasak menininkės, ji pati pradėjo nuo tapybos praktikos, o jau tuomet eksperimentavo su video ir kitomis technologijomis. Šiuo metu jos kūrybą sudaro video performansai, skaitmeninė bei 3D tapyba. Jos kūrinių temos siejasi su post-internet ir naujojo materializmo kultūra. 

„Kaip ir daugelis internetinių menininkų esu suinteresuota į internetą kaip tokį, kur stebiu kaip jo naudojimas yra įsiskverbęs į mūsų kalbos vartojimą. Kūryboje nagrinėju klausimus susijusius su interneto politika, masine slapta duomenų peržiūra ir jos archyvavimu. Atviro kodo judėjimas, tinklo fiziškumas, NFT, radikalizuota informacijos sklaida ir skaitmenos personafikacija. Įdomu ir apžvelgti pokyčius, vykstančius šiame interneto amžiuje“, – teigia A. Bulaukaitė.

Pristatymas organizuotas pagal Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos įgyvendinamą projektą „Meno jungtys 2“, kurį finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Joniškio rajono savivaldybė.

G. Vilčiauskienės inf. ir nuotr.



Paskutinio redagavimo data: 2022-10-31