Renginiai

Įvykę renginiai

  2022-11-21



Įvairių formų informacijos išteklių, susijusių su kraštu ir jo žmonėmis kaupimas bei saugojimas, įvairiuose rašytiniuose šaltiniuose publikuotos informacijos paieška, jos aprašymas į elektroninį katalogą, sisteminimas ir sklaida – tai bibliotekose vykdoma kraštotyrinė veikla, kuri laikoma viena iš prioritetinių viešųjų bibliotekų darbo sričių.

     Joniškio Jono Avyžiaus viešojoje bibliotekoje vykusiame seminare apie tai pranešimą „Kraštotyra šiuolaikinėje bibliotekoje“ skaitė Informacijos ir kraštotyros skyriaus vedėja Vijoleta Kuprevičienė. Atnaujintame IFLA-UNESCO Viešųjų bibliotekų manifeste išskiriama vienuolika krypčių, kuriomis turėtų veikti šiuolaikinės bibliotekos. Dvi iš šių krypčių skirtos bibliotekų kraštotyros darbui. Pasak V. Kuprevičienės, dokumente akcentuojama svarba suteikti vietos bendruomenėms galimybę dalyvauti nustatant, ką reikia rinkti ir išsaugoti, kokia informacija dalintis, taip pat skatinti surinktą medžiagą išsaugoti tiek tradicinėse, tiek ir skaitmeninėse laikmenose, kurios būtų visiems laisvai prieinamos.
     Joniškio Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos Informacijos ir kraštotyros skyriuje sukaupta daugiau kaip 200 kraštotyros darbų. VB filialuose taip pat rengiami ir saugomi su konkrečios vietovės žmonėmis, istorija susiję kraštotyros darbai. Viešosios bibliotekos interneto svetainėje https://www.joniskis.rvb.lt/krastotyros-darbai galima rasti sąrašą darbų, kuris kasmet atnaujinamas, redaguojamas, papildomas. Šiais metais pradėtas kraštotyros darbų skaitmeninimas, tad keletą suskaitmenintų darbų jau galima rasti ir skaityti virtualioje aplinkoje. Prie šio darbo prisidėjo Viešojoje bibliotekoje savanoriaujančios „Aušros“ gimnazijos moksleivės. Pagal parengimo būdą kraštotyros darbus galima išskirti į keletą dalių. Vienuose darbuose, dažniausiai baigtiniuose, surinkti įvairūs dokumentai, užrašyti autentiški atsiminimai, nuotraukos, piešiniai, atvirlaiškiai. Kiti darbai – kraštotyros segtuvai, kuriuose kaupiamos įvairiuose rašytiniuose šaltiniuose publikuotų straipsnių kopijos, nuorodos, jie nuolat papildomi. Trečia dalis – žymių mūsų krašto žmonių bibliografijos. Viešojoje bibliotekoje prieš dešimtmetį apsilankiusiam kraštiečiui kompozitoriui Algimantui Raudonikiui maloniu netikėtumu tapo ne tik kraštotyros segtuvas apie jį, bet ir bibliotekoje parengta bibliografijos rodyklė, aprėpianti kompozitoriaus gyvenimą ir kūrybą 1958–2000 metais. Bibliografijos rodyklės yra parengtos ir Reginai Briedytei, Onai Mikalauskienei, Ernestui Vasiliauskui, Jonui Ivanauskui, Jolitai Skablauskaitei, Dzintrai Elgai Irbytei.
     Viešojoje bibliotekoje galima rasti kraštotyros darbų skirtų rajono kaimams ir bibliotekoms atminti: Buivydžių, Maldenių, Satkūnų, Linkaičių, Kepalių, Rudiškių, Drąsutaičių ir kitų. Nemažai kraštotyros darbų skirta Viešosios bibliotekos istorijai, bibliotekininkams. Kompaktinėje plokštelėje išsaugota unikali medžiaga apie 2005 m. surengtą ekspediciją Mėdginuose „Jono Avyžiaus vaikystės ir jaunystės takais“. Viešojoje bibliotekoje saugoma surinkta informacija apie Stasį Šimaitį, Marcę Katiliūtę, Joną Bruverį, Juozą Šalkauską, Anicetą Krajinienę, Sofiją Jonaitytę, Gintarą Ramoną, Juozą Galkų ir daugelį kitų. Kraštotyros darbai parengti rajono laikraščiui „Sidabrė“, literatų klubui „Audruvė“, Joniškio krašto žydams, „Atgajos“ draugijai, Sausio 13-osios gynėjams, Joniškio bažnyčios istorijai.
     Viešosios bibliotekos kraštotyros darbų fonde rasime ne tik bibliotekos darbuotojų parengtų darbų, čia ir Joniškio krašto visuomeninių organizacijų, pedagogų, moksleivių, kultūros darbuotojų parengti ir įvairiose laikmenose išsaugoti darbai: „Aušros“ gimnazijos projektas „Žymūs Joniškio krašto kultūros žmonės“, „Audruvės“ literatų klubo darbas „Raganynių laumės“, kompaktinėje plokštelėje įrašyta Mato Slančiausko surinkta Joniškio krašto dainuojamoji ir pasakojamoji tautosaka „Aš išdainavau visas daineles“ – Joniškio kultūros centro įgyvendintas projektas, „Aušros“ gimnazijos moksleivių, 2003 m. dalyvavusių ekspedicijoje „Daunoravos krašto vietovardžiai“, parengtas darbas ir kiti.
Didžioji dalis darbų skiriama Joniškio kraštą garsinantiems, savo darbais ir veikla pasižymėjusiems, kūrybingiems žmonėms. Šalia kraštotyros darbų apie garbaus amžiaus kraštiečius rikiuojasi surinktos informacijos segtuvai jaunosios kartos atstovams: menininkams Jolitai Vaitkutei, Egidijui Godliauskui, Eglei Ancevičiūtei, mokslininkui Linui Vilčiauskui.
     Vienas iš seniausiu kraštotyros darbų, saugomu Viešojoje bibliotekoje yra J. Rumbauskienės 1968 metais parašytas diplominis darbas „Joniškio rajoninės bibliotekos istorija 1937–1967“. O štai naujausias darbas, papildęs kraštotyros darbų fondą – Dokumentų koplektavimo ir tvarkymo syriaus vedėjos Zitos Grigutytės „Solo žygių takai į rašytojo Jono Avyžiaus gimtinę Mėdginus“. Informatyviame, gausiai nuotraukomis iliustruotame darbe, skirtame Jono Avyžiaus 100-mečiui, aprašomi 5 maršrutai, kuriais galima ne tik nueiti į rašytojo Jono Avyžiaus gimtinę, bet ir aplankyti įvairias Kepalių apylinkių vietas. Įžanginiame kraštotyros darbo straipsnyje Z. Grigutytė rašo: „Nesu nei profesionali žygeivė, nei žemėlapių sudarytoja. Darbe pateikiu savo asmeninę patirtį, pastebėjimus. Informacija apie aplankytas vietas imta iš įvairių spausdintinių ir virtualių šaltinių. Žemėlapiai sudaryti naudojantis Google Maps programa“. Kraštotyros darbas galėtu tapti puikia edukacine priemone moksleiviams.
     Viešosios bibliotekos kraštotyros darbais naudojasi moksleiviai, studentai, visuomenė. Darbai yra nepamainoma priemonė rengiant įvairias literatūros parodas, publikacijas. Šiame straipsnyje paminėta tik maža dalis Joniškio Jono Avyžiaus viešojoje bibliotekoje saugomų kraštotyros darbų, kruopščiai surinktos, užfiksuotos, susistemintos informacijos, kurioje pagarbiai atiduodama duoklė laikui, istorijai ir Joniškio krašto žmonėms.
Dalia Norvaišienė
autorės nuotr.


Paskutinio redagavimo data: 2022-12-05