Renginiai

Įvykę renginiai

  2022-11-22



Šiais metais Jono Avyžiaus viešoji biblioteka įgyvendino tęstinį šiuolaikinio meno pristatymui skirtą projektą „Meno jungtys 2“. Šiuo projektu siekta kelti bendrą kultūrinį Joniškio rajono gyvenimo lygį pristatant šiuolaikinio profesionalaus tarpdisciplininio meno kūrinius bendruomenei.

Projekto metu joniškiečiams pristatyti septynių jaunųjų tarpdisciplininio meno kūrėjų darbai. Viešosios bibliotekos hole veikė E. Siliūno garso instaliacija „Deng“, prie Joniškio lauko estrados pastatyta architekto D. Karaliaus medinė skulptūra „Raštai“, Joniškio Baltojoje sinagogoje veikė  menininko A. Žudžio personalinė paroda „Post-skaitmeninė laiko kapsulė“, Viešojoje bibliotekoje pristatyta juvelyrikės S. Nakrošiūtės tvarių juvelyrinių dirbinių paroda „Objektų kolekcija“, miesto parke pastatyta ir pristatyta menininkės A. Urbanavičiūtės įvietinta instaliacija „Ledynas“ (skirta atkreipti dėmesį į nuolat šiltėjantį klimatą), Atvirame jaunimo centre menininkė A. Bulaukaitė jaunimą supažindino su kibernetine tapyba ir interneto platybėse platinamą šiuolaikinį meną.

Baigiamuoju projekto akcentu pasirinkta pristatyti Gabrielės Vetkinaitės rankų darbo knygelę „Dainos apie save“. Gabrielė Vetkinaitė  yra iš Anykščių kilusi menininkė, baigusi šiuolaikinės skulptūros bakalauro bei magistro studijas Vilniaus dailės akademijoje. Autorė savo meninėje praktikoje akcentuoja emocionalaus turinio paiešką, pabrėždama sau artimą kūrinio kaip dovanos, atlikimo momento – kaip paleidimo ritualo, sampratą.

Knygelės „Dainos apie save“ pristatymas vyko lapkričio 22 d. Joniškio Raudonojoje sinagogoje. Pristatymas buvo kitoks nei mums įprasta. Autorė surengė knygos garsinį pristatymą-performansą. Ji meditatyviu  balsu išdainavo knygoje sudėliotas mintis. Tokio dainavimo būdo autorė mokėsi iš vienuolių. Ši knygelė – tai antrasis kūrėjos darbas. Pirmoji knygelė „Liūdnos dainos“ įvairiose Vilniaus vietose, festivaliuose taip pat buvo išdainuota meditatyviu balsu. G. Vetkinaitė mokėsi ir knygos įrišimo subtilybių, tad nusprendė savo knygeles įrišti pati. Pristatymo metu kūrėja pasakojo, kad kurti ją įkvėpia skaitytos knygos (knygelė „Dainos apie save“  pradedama amerikiečių poeto, žurnalisto ir humanisto Volto Vitmano citata), išgyventi jausmai, sutikti žmonės. Knygelės spalva – rožinė – pasirinkta neatsitiktinai, jai ši spalva siejasi su vaikyste ir seserimi, kuri mėgo šią spalvą. Kalbėdama apie šiuolaikinį meną G. Vetkinaitė pabrėžė, kad čia svarbiausia – laisvė. Laisvė kurti ką nori, kaip nori ir kada nori. Svarbu perteikti mintį ir idėją, kuri skatintų žmogų susimąstyti.

Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos projektą „Meno jungtys 2“ finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Joniškio rajono savivaldybė.

 

Gitos Vilčiauskienės informacija

Ritos Mačiukienės nuotraukos



Paskutinio redagavimo data: 2022-11-28