Renginiai

Įvykę renginiai

  2022-11-24



Lapkričio 24 d. Joniškio kultūros centre vyko tradicinis Joniškio Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos rengiamas Padėkos vakaras bibliotekos bičiuliams.

Renginio pradžioje vakaro vedėja Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos direktoriaus pavaduotoja Gita Vilčiauskienė trumpai pristatė šių metų nuveiktus darbus, nes 2022-ieji – ypatingi metai bibliotekai. Šiais metais biblioteka minėjo rašytojo Jono Avyžiaus 100-metį ir taip pat savo 85-ąjį veiklos jubiliejų. Todėl dauguma renginių buvo skirti būtent šioms šventėms paminėti.

Šiemet minint rašytojo Jono Avyžiaus 100-metį įteikta trečioji Joniškio rajono savivaldybės įsteigta Jono Avyžiaus literatūros premija, kuri atiteko rašytojai Birutei Jonuškaitei už romaną „Maestro“. Gegužės mėnesį bibliotekoje lankėsi rašytojo žmona Irena Avyžienė, kuri pristatė prisiminimų knygą „Viskas bus gerai“. Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės metu rašytojo Jono Avyžiaus 100-mečiui jo gimtojoje sodyboje (Mėdginų kaime) pasodinta obelaitė. Vasarą suorganizuotas gatvės krepšinio turnyras. Rašytojas Jonas Avyžius domėjosi krepšiniu, jį žaisdavo ir organizuodavo Mėdginų kaime krepšinio turnyrus bei leido Mėdginų krepšininkų žurnalą (1939 m.). Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos archyve saugomas rašytojo ranka rašytas skelbimas ir leistas minėtas žurnalas.

Šiais metais bibliotekoje lankėsi ir su skaitytojais susitiko žymūs lietuvių rašytojai, aktoriai – aktorius, rašytojas Juozas Gaižauskas, kuris lankėsi kartu su aktore Emilija Latėnaite, biblioterapijos propaguotoja poetė Jūratė Sučylaitė, miškininkas, rašytojas, keliautojas Vytautas Almanis, kuris pristatė savo naujausią knygą „Antrasis žemgalių išėjimas“, rašytoja Daina Opolskitė, knygų iliustratorė Lina Itagaki, aktorius Leonardas Pobedonoscevas.

Biblioteka taip pat didelį dėmesį skiria ir rašytojams kraštiečiams. Joniškio Raudonojoje sinagogoje buvo pristatytos joniškietės vertėjos Dzintros Elgos Irbytės-Staniulienės iš latvių kalbos išverstos knygos: Dagnijos Dreikos „Drugelių lietus“ ir Aldžio Bukšo „Broliai“. Taip pat penktoji kraštiečio poeto Dariaus Rekio knyga „Sūrumas rėžio“. Joniškio Raudonojoje sinagogoje suorganizuotas ir rašytojos Reginos Briedytės jubiliejinis kūrybos vakaras. Bibliotekoje pristatyta joniškietės Liucijos Genovaitės Ruseckienės poezijos knygos „Su Lietuva širdy“ ir vienuoliktoji kraštietės rašytojos Birutės Žymantienės knyga „Bedugnė žiūri į tave“.

Biblioteka tradiciškai joniškiečius kvietė ir į tarptautinį „Poezijos pavasarį 2022“, kuriame dalyvavo poetai Rimvydas Stankevičius ir Aivaras Veiknys bei kraštietis, aktorius Mindaugas Ancevičius.

Taip pat kviesta dalyvauti ir daugelyje akcijų. Joniškio „Aušros“ gimnazijoje buvo filmuojamas flashmobas: 100 moksleivių skaitė 100 kraštiečio Jono Avyžiaus knygų. Akcijoje „Tėčiai skaito“ kūrinio ištrauką iš S. Paltanavičiaus knygos „Aš – lietuvis“ skaitė ir Joniškio meras Vitalijus Gailius. Visą vasarą kviesta dalyvauti skaitymo skatinimo akcijoje „Vasara su knyga“. Biblioteka taip pat prisidėjo ir prie paramos Ukrainai palaikymo akcijos (gamino prisegamus ženkliukus).

Rašytojo Jono Avyžiaus 100-mečiui organizuotos parodos įvairiose Joniškio miesto erdvėse (Joniškio „Aušros“ gimnazijoje, „Virtienių restoranėlyje).

Po bibliotekos įgyvendintų veiklų pristatymo sveikinimo žodį į Padėkos vakarą susirinkusiems bibliotekos bičiuliams tarė LR Seimo narys Liudas Jonaitis, Joniškio miesto meras Vitalijus Gailius, vicemerė Vaida Aleknavičienė ir administracijos direktorius Tomas Armonavičius.

Pasibaigus sveikinimams Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos direktorė Jovita Šimkevičiūtė dėkojo visiems susirinkusiems, kad palaiko ir padeda įgyvendinti bibliotekos idėjas, kad lankosi bibliotekoje ir jos organizuojamuose renginiuose, o ištikimiausiems bičiuliams ir partneriams, kurie  2022-aisias metais buvo aktyviausi ar kitaip prisidėjo prie bibliotekos veiklų, įteikė padėkas.

Padėkos įteiktos: Joniškio Algimanto Raudonikio meno mokyklos Atviram jaunimo centrui – už glaudų bendradarbiavimą ugdant jaunąją kartą, Joniškio turizmo ir verslo informacijos centrui – už partnerystę ir kultūrinį bendradarbiavimą, Joniškio „Saulės“ pagrindinės mokyklos Dienos užimtumo centro amatų specialistei Linai Ragauskienei – už nuoširdžią bendrystę ir partnerystę, Donei Valerijai Stonienei – už atrastą skaitymo džiaugsmą, dovanotas knygas, ištikimybę knygai ir bibliotekai, Ričardui Gailevičiui – už pagarbą knygai, meilę skaitymui,  ir aktyvų bibliotekos lankymą, Silvai Lipštienei – už atrastą skaitymo džiaugsmą, bičiulystę ir aktyvų bibliotekos lankymą, Linai Balčiūnienei – už idėjas, iniciatyvas ir darnų bendradarbiavimą, Aušrai Ramonienei – už nuoširdų bendravimą, geranoriškumą ir pagalbą, Neringai Striūgaitei – už draugystę ir bendrystę puoselėjant Joniškio krašto vertybes ir kultūrą, Arnui Valuckiui – už nuoširdžią pagalbą prisidedant prie bibliotekos įvaizdžio kūrimo ir erdvių puošimo.

Vakaro pabaigoje renginio dalyviams interaktyvią literatūrinę – muzikinę programą „Tik tau, tau vienam“ atliko rašytojas Mindaugas Valiukas ir aktorė Valda Bičkutė.

 

G. Vilčiauskienės inf.

R. Mačiukienės nuotr.

 



Paskutinio redagavimo data: 2022-12-02