Renginiai

Įvykę renginiai

  2023-02-28




Pasitarimo pradžioje Lietuvos audiosensorinės bibliotekos Šiaulių padalinio vyr. bibliotekininkė  Danguolė Kaktavičienė pristatė virtualios garsinių knygų bibliotekos ELVIS naudojimo funkcijas ir galimybes.

ELVIS (Elektroninių Leidinių Valdymo Informacinė Sistema) – tai virtuali biblioteka, skirta visiems, negalintiems skaityti įprasto spausdinto teksto. ELVIS fonduose saugoma tūkstančiai pavadinimų populiarių įgarsintų knygų (tarp jų – ir įgarsintos knygos, skirtos vaikams), įgarsintų žurnalų, filmų su garsiniu vaizdavimu, skaitmeninių knygų (PDF, DAISY, EPUB formatais), skaitmeninių Brailio leidinių, garso spektaklių. Šios bibliotekos paslaugomis gali naudotis asmenys, kuriems: rega silpsta dėl amžiaus ar ligos; vaikai, turintys mokymosi ar raidos sutrikimų; vaikai ir suaugusieji, turintys skaitymo sutrikimą (disleksiją); silpnaregiai ir neregiai; asmenys, kurie dėl fizinės negalios ar ligos negali laikyti knygos rankose, perversti puslapių, ilgai sėdėti; ir visi kiti – kiekvieną atvejį ELVIS komanda vertina individualiai. Pasak lektorės, bibliotekininkas arba pats žmogus registruodamasis ELVIS sistemoje (www.elvislab.lt) turi įkelti gydytojo pažymą ar išrašą iš e.sveikatos (fotografuotą ar skenuotą dokumentą), kad pagrįstų turimą negalią ar kitą priežastį, kodėl negali skaityti įprasto teksto. Užsiregistravus sistemoje garsines knygas galima parsisiųsti į savo turimą įrenginį (kompiuterį, usb grotuvą) arba panaudai pasiskolinti garsinį imtuvą su USB laikmena iš Lietuvos audiosensorinės bibliotekos (norint gauti šią paslaugą – reikia kreiptis į artimiausią biblioteką, ten dirbantis darbuotojas pakonsultuos ir padės).

Po ELVIS virtualios bibliotekos pristatymo pasveikinta naujai į kolektyvą (Kirnaičių filiale) prisijungusi Daiva Paliukienė. Jos iniciatyva vasario mėn. (Saugios interneto savaitės metu) Viešojoje bibliotekoje ir Kirnaičių filiale suorganizuota paskaita apie komentavimą internete ir žodžio laisvę.

Vėliau Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos direktoriaus pavaduotoja Gita Vilčiauskienė pristatė Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos ir teritorinių padalinių (filialų) 2022-ųjų metų veiklos ataskaitą ir pagrindinius rodiklius. Pasidžiaugta, kad lyginant su praėjusiais metais Viešojoje bibliotekoje ir jos filialuose apsilankė daugiau skaitytojų, išduota daugiau leidinių bei suorganizuota daugiau renginių. Taip pat prisiminta ir apie rašytojo Jono Avyžiaus 100-mečiui organizuotus renginius. Po pristatytos ataskaitos buvo apžvelgtas renginių pasiūlos ir paklausos tyrimas, kurio metu pastebėta, kad skaitytojai norėtų patogesnio renginių laiko, daugiau susitikimų su rašytojais, daugiau renginių viešinimo socialiniuose tinkluose ir spaudoje.

LBD (Lietuvos bibliotekininkų draugijos) Joniškio skyriaus pirmininkė Zita Grigutytė pristatė ataskaitą už 2022-uosius metus (kur panaudotos lėšos, kokie buvo suorganizuoti renginiai ir akcijos). Z. Grigutytė džiaugėsi, kad LBD Joniškio skyriaus nariai aktyviai dalyvavo įvairiose akcijose, taip kvietė prisijungti kitus bibliotekininkus į draugijos veiklą. Šie metai – LBD  rinkiminiai metai. Tad pasitarimo metu įvyko ir LBD Joniškio skyriaus rinkimai. Kitai kadencijai balsų dauguma LDB Joniškio skyriaus draugijos pirmininke perrinkta Z. Grigutytė.

Pasitarimo pabaigoje bibliotekos direktorė J. Šimkevičiūtė aptarė šių metų veiklas, aktualijas, pasidžiaugė nuveiktais darbais, kvietė darbuotojus kelti kvalifikaciją ir aktyviai dalyvauti projektinėje veikloje.

 

G. Vilčiauskienės inf.

R. Mačiukienės nuotr.

 



Paskutinio redagavimo data: 2023-03-01