Renginiai

Įvykę renginiai

  2023-02-23



Poezijos ir dainų vakare „Ir supas virš laukų daina...“, įvykusiame vasario 23 d. Kirnaičių bibliotekoje, pagerbtas poeto Petro Gaulės atminimas.

Renginys buvo skirtas 100-osioms jo gimimo metinėms. Prisimintas žmogus, sukūręs per 800 dainų tekstų, iš kurių 300 suskambo dainomis, džiuginusiomis ir tebedžiuginančiomis klausytojų širdis. Petras Gaulė, būdamas lakios minties ir jautrios sielos žmogus, eilėraščių posmais išliejo meilę motinai, gimtinei, gamtos grožiui. „Čia savo žemei aš pažadėjau sujungti širdį su daina“ – tokiais  dainos „Baltų beržų kalva“ žodžiais poetas deklaruoja savo gyvenimo prasmę.

Atėjusieji į renginį supažindinti su šio plačiai žinomo dainų tekstų autoriaus biografija, jo kūrybiniu palikimu, klausėsi poeto sukurtų eilių. Prisimintos kažkada buvusios labai populiarios, bet jau retai begirdimos ar net pamirštos dainos. Minėjimo dalyviai buvo paprašyti atspėti dainas iš vieno posmo.

Kad daugelis P. Gaulės dainų atlaikė laiko išbandymą ir tebeskamba iki šiol, didelis ir kompozitorių, ir atlikėjų nuopelnas. Tad buvo prisiminti poeto dainoms muziką kūrę kompozitoriai bei tų dainų atlikėjai. Renginyje skambėjo įrašai primirštų ir tebedainuojamų dainų: „Baltų beržų kalva“, „Rugsėjis supas Nemune“, „Kaip uliojo mūs senoliai“, „Pavasariška nuotaika“, „Vakaronėje“, „Dar anksti“, „Kur aukštas klevas“ ir kt. Moterys ne tik klausėsi vaizdo įrašų, bet ir dainavo kartu gerai žinomas dainas: „Motinos valsas“, „Obelėlė ir upelis“, „Myliu“, „Mylėk ir lauk“, „Dar širdyje ne sutema“ ir kt.

Vakaro dalyviams buvo pristatytos dvi bibliotekoje veikiančios parodos: fotografo Algirdo Kontrimo fotografijų paroda „Trys spalvos“, skirta Vasario 16-osios ir Kovo 11-osios valstybinėms šventėms ir spaudinių paroda „Kalba yra didis tautos statytas paminklas. J.Jablonskis“, skirta tarptautinei gimtosios kalbos dienai. Perskaityti ekspozicijos spaudinių tekstai, padiskutuota. Pakalbėta apie lietuvių kalbos grožį, unikalumą. Pagarsintos žymių žmonių mintys apie lietuvių kalbą. Pasigrožėta nuostabiais vaizdais, įamžintais A.Kontrimo fotografijose.

Graži mūsų Lietuva... Graži mūsų kalba... Gražios mūsų dainos...

D. Paliukienės inf.



Paskutinio redagavimo data: 2023-03-08