Renginiai

Įvykę renginiai

  2023-03-17



Kviečiame apžiūrėti virtualią nuotraukų parodą!

Kovo mėn. gausus minimomis dienomis, skirtomis gamtai.

Kovo 3-ioji Jungtinių Tautų generalinės asamblėjos iniciatyva 2013 m., minint Konvencijos dėl tarptautinės prekybos nykstančių laukinės faunos ir floros rūšių pasirašymą, buvo paskelbta Pasauline laukinės gamtos diena. Konvencija skirta spręsti nykstančių rūšių problemą tarptautiniu lygmeniu ir užkirsti kelią prekybai nykstančiais gyvūnais bei augalais, jų dalimis ir gaminiais iš jų.

Kovo 10-ą Lietuvoje minima 40-ies paukščių diena. Senovėje šią dieną buvo švenčiamas paukščių parskridimas. 40 paukščių diena vadinama todėl, kad apytikriai tiek paukščių rūšių iš Lietuvos išskrenda žiemoti į svetimas šalis, o pavasarį sugrįžta į gimtinę. Šventės metu organizuojami paukščių grįžimo renginiai, jiems skiriami nauji nameliai, paukščiai saugomi ir globojami.

Kovo 4-tą dieną minima Kovarnio diena – sena lietuvių šventė, skirta pavasariui pašlovinti. Šiuo metu į Lietuvą parskrenda kovarniai arba kovai. 19 d. – Pempės šventė. Pempė – atbundančios gamtos, atšilimo pranašas. 25 d. minima Gandro šventė. Apytikriai šią dieną į Lietuvą parskrenda gandrai. Gandras tarsi išvaiko paskutinius žiemos ledus. Tikėta, kad pirmą kartą pamatytas gandras gali daug nulemti visiems metams. Jei pirmą kartą pamatai gandrą skrendantį – viskas puikiai ir sparčiai seksis. Jei pirmą kartą pamatai gandrą tupintį – viskas šiemet eisis iš lėto.

Kovo mėn. taip pat minimos Pavasario šauktuvės, Žemės diena, Pavasario lygiadienis, Tarptautinė miškų diena, Pasaulinė vandens diena, Pasaulinė meteorologijos diena.

Gyvenimas gamtoje bei gamtos ritmu kadaise laikytas visiškai natūraliu dalyku, vėliau – veikiau keistuolių ir atsiskyrėlių pasirinkimu, o ne taip seniai – tiesiog dykaduonišku buvimu, dabar vėl įgauna naujų atspalvių ir sparčiai populiarėja. Drauge populiarėja ir apie žmogaus ir gamtos santykį pasakojančios knygos.

Siūlome susipažinti su keliomis populiariomis knygomis apie mus supantį gyvąjį pasaulį ir išlikimą jame. 

Parodą parengė Zita Grigutytė



Paskutinio redagavimo data: 2023-03-17