Renginiai

Įvykę renginiai

  2023-06-07



Birželio 6 d. Joniškio Jono Avyžiaus viešojoje bibliotekoje vyko kūrybinio rašymo edukacija Joniškio „Aušros“ gimnazijos moksleiviams su poetu, scenaristu, bardu Mindaugu Valiuku.

Mindaugas papasakojo apie haiku – prozinės poezijos stilių, kuris pirmiausia išpopuliarėjo XVI amžiaus Japonijoje. Klasikiniai haiku yra be ritmo, be rimo, be metaforų, trijų eilučių, atitinkamai po 5 / 7 / 5 skiemenis. Šiuo metu jis yra paplitęs visame pasaulyje, daugiausia rašoma japonų ir anglų kalbomis. Yra bendruomenės, kurios ne tik domisi haiku, skaito, bet netgi vyksta kolektyvinė kūryba. Įdomiausia edukacijos dalis prasidėjo tada, kai moksleiviai išklausę teoriją, haiku taisykles, paskaitę eilių, patys pradėjo kurti. M. Valiukas priėjo prie kiekvieno kūrėjo, išklausė, paaiškino. Edukacijos pabaigoje skambėjo visai solidūs, įdomūs moksleivių kūriniai.
Tiek šis renginys, tiek anksčiau vykę susitikimai su kraštiete profesore Dalia Satkauskyte, joniškiečiu istoriku, VU dėstytoju dr. Valdemaru Klumbiu bei jo kolega istoriku ir rašytoju dr. Tomu Vaiseta finansuoti iš Lietuvos kultūros tarybai parengto projekto „Baltųjų debesų lietus: tegul žydi meno ir kūrybos laukas“. („Baltųjų debesų lietus“ yra antroji O. Mikalauskienės poezijos knyga, išleista 1994 m.).
Didesnė šio projekto lėšų dalis yra numatyta skulptūrai, kuri – skirta poetei, Joniškio garbės pilietei Onai Kubiliūtei-Mikalauskienei pagerbti ir įamžinti. Skulptūros atidengimo iškilmės numatytos spalio mėnesį. Joniškio rajono savivaldybė organizavo konkursą, kuris vyko 2022 metų gruodžio mėnesį, jį laimėjo skulptorius iš Kauno Artūras Žilinskas. Didžiąją dalį lėšų skulptūros pastatymui skiria pati Joniškio rajono savivaldybė.

Vijoleta Kuprevičienė

Ritos Miežytės ir Eglės Šukienės nuotr.



Paskutinio redagavimo data: 2023-06-07