Renginiai

Įvykę renginiai

  2023-07-20



Ketvirtoji Kriukų bibliotekos vaikų vasaros stovyklos diena buvo skirta pažinimui ir pramogoms.


Vaikai lankėsi Biržų pilyje. Bibliotekininkė papasakojo apie šios pilies atsiradimą. Stovyklautojai sužinojo, kad Kunigaikštis Kristupas Radvila (1547-1603) savo Biržų žemių ir Lietuvos šiaurinio pasienio apsaugai Biržuose pastatė modernią, didžiausią ir stipriausią tuo metu Lietuvoje itališko tipo bastioninę tvirtovę. Darbai pradėti 1575 m., pastatant užtvanką Apaščios ir Agluonos upių santakoje. 1586-1589 metais supilti pylimai, pastatyti reprezentaciniai rūmai, evangelikų-reformatų bažnyčia, arsenalas ir maisto sandėliai, kareivinės bei kiti pastatai. Tvirtovė ir miestas sudarė vientisą gynybinį kompleksą. Tvirtovė baigta statyti 1589 m.

Aplankyta ir unikalioji „Karvės ola“.  Ši duobė laikoma žinomiausiu ir geriausiai ištirtu respublikinės reikšmės geologiniu paminklu Šiaurės Lietuvoje. Paminklu paskelbtas 1964 m. Ant duobės krašto stovi medinis stulpas su išdrožtais užrašais „Karvės ola″, „Gamtos paminklas″. Karvės ola yra beveik apskrita, piltuviška karstinė smegduobė. Speleologai mano, kad jai yra apie 200 metų. Šios duobės skersmuo 10 - 12 metrų, gylis - apie 12,6 m. Duobės dugne yra atvira kiaurymė. 9 m gylio karstinės įgriuvos dugne yra 5 atšakos (Šlapioji ola, Siauroji landa, Šikšnosparnių landa, Rupūžės ola) ir 1,5 m gylio požeminis ežeriukas.

Išvyką vainikavo apsilankymas Raubonių parke. Jis įsikūręs šalia vaizdingo Raubonių piliakalnio. Tai atrakcionų parkas, kur vaikai išbandė elektrines mašinytes, valtis, karuseles, „Tarzano taką“.

Visi grįžo su gera nuotaika, pavargę.

Išvyka organizuojama kartu su VDC „Erdvė“.

V. Navickienės inf.

D. Musejukienės nuotr.



Paskutinio redagavimo data: 2023-07-24