Apie mus

Naujienos

  2015-02-27



Šiemet vasarį jau 12-ąjį kartą daugelyje pasaulio šalių paminėta Saugesnio interneto diena. Šių metų šūkis – Kurkime geresnį internetą kartu!

    Šiemet vasarį jau 12-ąjį kartą daugelyje pasaulio šalių paminėta Saugesnio interneto diena. Šių metų šūkis – Kurkime geresnį internetą kartu!
    Joniškio rajono savivaldybės Jono Avyžiaus viešojoje bibliotekoje ir  Gataučių, Plikiškių, Skaistgirio, Stungių, Žagarės  filialuose 2015 m. vasario 9–14 dienomis vyko asociacijos „Langas į ateitį“ inicijuotos Saugesnio interneto savaitės renginiai. Šios savaitės tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į žalingą informaciją ir elgesį internete, skatinti saugesnį vartotojų, ypač vaikų, naudojimąsi internetu ir naujomis technologijomis.
    Visą savaitę Joniškio Jono Avyžiaus viešojoje bibliotekoje bei filialuose lankytojai buvo  skatinami  saugiau naudotis internetu ir naujomis jo technologijomis. Žagarės bibliotekoje lankytojams buvo siūloma peržiūrėti įvairius mokomuosius filmukus saugaus interneto temomis, pasitikrinti savo žinias sprendžiant įvairius testus, žaidžiant mokomąjį žaidimą „Klaidūs interneto miškai“. 
Stungių filiale suaugusiems lankytojams apie  interneto pavojus pasakojo Joniškio policijos komisariato Prevencijos skyriaus pareigūnė Almira Kumpytė. Jaunųjų interneto vartotojų tėvams pareigūnė siūlė pasidomėti, kokiuose tinklalapiuose vaikai lankosi, stebėti, su kuo bendrauja. O šią savaitę bibliotekoje apsilankę vaikai žiūrėjo įvairius mokomuosius filmukus saugaus interneto temomis, diskutavo apie internete slypinčius pavojus.
   Plikiškių mokyklos-daugiafunkcio centro mokiniai susipažino su „Garbingo elgesio internete kodeksu“, pasidalijo mintimis apie patirtas neįprastas situacijas  internete, klausėsi informacijos apie tai, kaip svarbu neviešinti savo asmeninių duomenų, nebendrauti su nepažįstamais asmenimis, aptarė siunčiamų į kompiuterį virusų, reklamų pavojų, prisiminė, koks Vaikų linijos telefono numeris.  Bibliotekininkė padovanojo mokiniams po lankstinuką „Patarimai, kaip saugiai elgtis elektroninėje erdvėje“, nurodė Lietuvos interneto svetainių adresus, kur galima rasti daug naudingos informacijos. Susitikime su mokytojais bibliotekininkė papasakojo apie „Saugesnio interneto programos“ atsiradimą, diskutavo apie tai, iš kur kyla IT saugumo grėsmės, kas jomis naudojasi. 
    Skaistgirio filiale lankytojams dalinti lankstinukai „Ar žinai, kaip saugiai elgtis?“. Lankytojai įsivertinti savo žinias IKT saugumo srityje galėjo pasinaudodami internetiniu Saugių IKT įgūdžių barometru. 
   Gataučių filiale po saugaus elgesio internete pamokėlės vaikai  sukūrė plakatą-meškiuką „Meškiuko saugaus elgesio internete patarimai".
Visose bibliotekose vaikai dalyvavo žinių įsivertinimo testo „Ar esi saugus internete?“  sprendimo konkurse.  O suaugusieji savo žinias pasitikrino  atlikdami testą  „Pasitikrinkite IT žinias“.  

                                                     Rita Mačiukienė
                            Informacijos ir kraštotyros skyriaus vyr. bibliotekininkė

Paskutinio redagavimo data: 2019-07-09