Apie mus

Naujienos

  2023-11-16



Lapkričio 3–30 d. bibliotekos skaitykloje veikia literatūros paroda „Mokytojas, liaudies menininkas Juozas Vainauskas“, skirta kraštiečio 120-osioms metinėms

   Kviečiame apsilankyti!

      Lapkričio 13 d. sukanka 120 metų, kai Jakiškių kaime gimė menininkas, mokytojas Juozas Vainauskas.
Juozas Vainauskas mokėsi Šiaulių berniukų gimnazijoje ir ją baigęs įstojo į Kauno meno mokyklą. Tačiau jį traukė ne tik dailė, bet ir baletas, besimokydamas Kaune, jis lankė Olgos Dubeneckienės-Kalpokienės vadovaujamą baleto studiją, yra šokęs keliuose Valstybės teatro pastatymuose, dar studijavo VDU Humanitarinių mokslų fakulteto istorijos skyriuje.
     1931 m. baigė Kauno meno mokyklą ir pradėjo mokytojauti Jurbarke. Vėliau dar mokytojavo Pagėgiuose, Marijampolėje, Alytuje. Visose mokyklose statė spektaklius, ypač pagarsėjo „Faraono“ pastatymu, kurį rodė net Kauno valstybės teatro scenoje.
     1944 metais pasitraukė į Vokietiją, tačiau 1945 m. grįžo į Lietuvą ir pradėjo mokytojauti Joniškio gimnazijoje, kurioje dirbo 24 metus. Mokykloje dėstė piešimą, statė spektaklius, kūrė literatūrines improvizacijas, choreografinius vaizdelius, drauge su mokiniais originaliai, gamtinėmis medžiagomis apipavidalindavo visus pastatymus.
     Juozo Vainausko dekoratyvinių darbų paroda 1978 m. buvo surengta Vilniaus parodų rūmuose. Mokytojas išugdė žinomus menininkus Juozą Galkų, Steponą Kazimieraitį ir kitus.
     Mirė Juozas Vainauskas 1989 m., palaidotas Maironių kaimo kapinaitėse.

Vijoletos Kuprevičienės inf.



Paskutinio redagavimo data: 2023-11-14