Apie mus

Naujienos

  2015-03-26



2015 – aisiais metais Žagarė paskelbta Lietuvos kultūros sostine. Visos Žagarės įstaigos, organizacijos, tarp jų ir biblioteka, prisideda prie kultūros sostinės renginių panoramos.

    2015 – aisiais metais Žagarė paskelbta Lietuvos kultūros sostine. Visos Žagarės  įstaigos, organizacijos, tarp jų  ir biblioteka,   prisideda  prie kultūros sostinės renginių panoramos.  
    Kovo 25 – osios popietę į biblioteką susirinko įvairaus amžiaus Žagarės seniūnijos gyventojai. Bibliotekoje vyko Juozo Kazlausko sukurto filmo „Žagare, mano Žagarėle“ peržiūra. 
    Neįgaliųjų klubo „Švėtė“ pirmininkas J. Kazlauskas su keliais klubo bendraminčiais 2008 metais sukūrė pirmąjį filmą apie Žagarės senovinius ir istorinius pastatus. Filmo kūrėjus galima pavadinti Žagarės istorijos metraštininkais. Per visą klubo gyvavimo laikotarpį įamžinti Žagarės senoliai, Žagarėje gyvenantys tautinių mažumų atstovai, gamta. Džiugu, kad J. Kazlauskas šių filmų kopijas padovanojo  Žagarės bibliotekai ir sutinka, kad jie būtų demonstruojami. 
    Filme „Žagare, mano Žagarėle“ įamžinti namai ir įstaigos, skirtingais laikotarpiais tarnavę įvairiems poreikiams – buvęs malūnas dabar yra gyvenamasis namas, buvusi daboklė – šiuo metu privati valda. Susirinkusiems nerūpėjo, kad gal ne viskas nufilmuota kokybiškai, kad filmo peržiūrai trukdė techniniai nesklandumai, labiau rūpėjo pamatyti tai, kas įamžinta 2008 metais, palyginti su tuo, kaip dabar atrodo tie pastatai. Kai kurie  jų dabar netgi  blogesnės būklės, kiti atvirkščiai – sutvarkyti, renovuoti. Visiems buvo liūdna, kad daug žagariečių, pasakojusių namų istorijas, jau išėję amžinybėn.  
    Po peržiūros susirinkusieji buvo pakviesti pasidžiaugti bibliotekoje eksponuojamais Joniškio Algimanto Raudonikio meno mokyklos Žagarės filialo Dailės skyriaus moksleivių darbais. Tomas Udrakis ir Kazys Valys, vadovaujami šios mokyklos dailės mokytojos Orintos Orlickienės, įvairia technika piešė senovinius Žagarės pastatus. Nemaža jų dalis buvo rodoma ir filme. Daugumai lankytojų tai buvo maloni staigmena, jie negailėjo pagyrimų jauniesiems menininkams. 
    Baigiantis renginiui susirinkusieji pakviesti  į vasarą vyksiančią J. Kazlausko sukurto filmo apie Žagarės senolius peržiūrą.

                                                              Aušra Jonuitytė

Paskutinio redagavimo data: 2019-07-09