Renginiai

Įvykę renginiai

  2023-10-23



Spalio 20 d. M. Mažvydo skverelyje atidengta poetei, Joniškio garbės pilietei Onai Kubiliūtei-Mikalauskienei skirta skulptūra

     Joniškio kultūros bendruomenė jau prieš keletą metų iškėlė idėją – įamžinti Joniškiui svarbios ir mylimos poetės Onos Kubiliūtės-Mikalauskienės atminimą – viename centrinių miesto skverų pastatyti skulptūrą, kuri ne tik primintų garbią poetę, bet ir puoštų miestą, skleistų meno, kultūros dvasią. Joniškio rajono savivaldybė pritarė šiam sumanymui ir finansiškai parėmė. Kita dalis finansavimo atkeliavo iš Lietuvos kultūros tarybos, laimėjus Joniškio Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos parengtą projektą „Baltųjų debesų lietus: tegul žydi meno ir kūrybos laukas“.
     2022 metų pabaigoje Joniškio savivaldybės administracija sudarė devynių žmonių komisiją, kuri iš atrankoje dalyvavusių projektų, nugalėtoju išrinko skulptoriaus iš Kauno Artūro Žilinsko kompoziciją. Joniškio Jono Avyžiaus biblioteka kuravo šio projekto įgyvendinimą.
     Spalio 20 d. įvyko skulptūros atidarymas. Renginį vedė ir poetės Onos Mikalauskienės eilėraščius skaitė aktorė Silvija Povilaitytė. Skulptūrą atidengė ir kalbas sakė Joniškio rajono savivaldybės meras Vitalijus Gailius ir skulptorius Artūras Žilinskas. Žodį tarė Onos Mikalauskienės artimieji: sūnėnas Valdas Kubilius ir marti Neringa Mikalauskienė. Pagyvenusių žmonių asociacijos ansamblis „Sidabrė“, vadovaujamas Danutės Poliakienės, pritariant visuotiniam joniškiečių chorui, atliko Onos Gendvilienės sukurtą dainą „Kraštiečių valsas“, kuriai žodžius parašė Ona Kubiliūtė-Mikalauskienė. 
     Ona Mikalauskienė palaidota Vilkaviškio kapinėse, tad žvakutę ten uždegė ir gėlių padėjo Onutės bičiulė, Vilkaviškio bibliotekos direktorė Vilija Gilienė. 

    Ona Kubiliūtė-Mikalauskienė gimė 1926 m. liepos 20 d. Margavoje (Marijampolės rajonas), mokėsi Marijampolės gimnazijoje, dar būdama gimnaziste pradėjo rašyti eilėraščius. Tačiau 1946 metais, norėdama išvengti galimų persekiojimų, įstojo į Žemės ūkio akademiją Kaune. 1952 m. su šeima atvyko gyventi į Joniškį, čia gyveno iki mirties ir Joniškyje praleido 65 metus.
     1998 m. O. Mikalauskienė buvo priimta į Lietuvos rašytojų sąjungą. Profesorė V. Daujotytė knygoje „Parašyta moterų“ poetę pristato kaip „bendrųjų temų rašytoją, savaip parafrazuojančią savos kartos poetų – ypač J. Degutytės, Just. Marcinkevičiaus temas“. Ona Kubiliūtė- Mikalauskienė išleido penkiolika poezijos knygų suaugusiems ir tris vaikams.
     Ona Mikalauskienė buvo aktyvi Joniškio literatų klubo „Audruvė“ narė, susitikimų su Kauno rašytojais organizatorė. „Poezijos pavasario“ Joniškyje iniciatorė ir dalyvė. Ne kartą poetė tapo „Šiaulių krašto“, „Šeimininkės“ laikraščių organizuoto vieno eilėraščio konkurso laureate. Už indėlį į kultūrinį ir šviečiamąjį darbą apdovanota Šiaulių apskrities administracijos padėkomis. 2004 m. už kūrybinę veiklą, krašto kultūros turtinimą bei Joniškio vardo garsinimą O. Kubiliūtei-Mikalauskienei suteiktas Joniškio miesto Garbės pilietės vardas. Onutė, kaip ją meiliai vadino joniškiečiai, buvo pelniusi ne tik garbingus apdovanojimus, bet visuotinę miestiečių pagarbą ir meilę. Ori, nuoširdi, aristokratiška, atidi ir dėmesinga aplinkiniams – tokią ją prisimena daugelis amžininkų.

Vijoleta Kuprevičienė

Ritos Miežytės nuotr.

Finansiniai rėmėjai:
    



Paskutinio redagavimo data: 2023-10-23