Renginiai

Įvykę renginiai

  2024-01-30



Sausio 30 d. Joniškio garbės pilietis, kraštotyros ir sporto entuziastas Leonas Karaliūnas pristatė savo 28 knygą „Adomo Varno Lietuvos kryžiai“. Knyga skirta garbaus kraštiečio dailininko, profesoriaus Adomo Varno 145-osioms gimimo metinėms paminėti.

     Leonas papasakojo, kaip gimė ši knyga. Rinkdamas medžiagą leidiniui „Senas miestas prie Sidabrės“, jis užsuko pas žagariečius Mačerinskus. Ir čia užtiko, kaip jis pats įvardino, „intelektinį lobį“ – šimtus Adomo Varno fotografuotų Lietuvos kryžių nuotraukų, Varnų šeimos fotografijų ir daiktų. Taip gimė idėja visą šią medžiagą padaryti prieinamą plačiajai visuomenei. Susidėliojo netgi dvi knygos: „Adomo Varno Lietuvos kryžiai“, kurią Leonas išleido savo lėšomis ir „Lietuvos dailės patriarchas Adomas Varnas. Gyvenimo faktai ir kūryba“, kurios leidybai dar lėšos renkamos.
     Renginyje dalyvavo knygų iliustracijų autorė, „Saulės“ pagrindinės mokyklos dailės mokytoja Ilona Bulytė-Čeilutkienė. Jos piešinių paroda, skirta A. Varnui visą mėnesį buvo eksponuojama bibliotekos skaityklos languose.
     Apie dailininką Adomą Varną pasakojo kraštietė istorikė Vida Girininkienė. Ji gilinosi į A. Varno gyvenimą ir kūrybą, rinko medžiagą apie jį Lenkijos archyvuose.
     Renginyje apsilankė ir žagarietė Laimutė Mačerinskienė, ji pasidžiaugė, kad šeimos išsaugota medžiaga sugulė į knygą.
     Rajono meras Vitalijus Gailius Leoną Karaliūną, kad atrodytų, kaip tikras rašytojas, padabino rajono tautodailininkų pasiūta „peteliške“.
     Leonas Karaliūnas, kiekvienam prisidėjusiam prie knygos gimimo įteikė ją su autografu, o joniškiečiai jį sveikino, džiaugėsi Leono entuziazmu, apdovanojo gėlėmis ir šiltais sveikinimais.
     Sausio 30-oji data renginiui pasirinkta ne atsitiktinai. Prieš 86 metus (1938) sausio 30 d. Joniškyje buvo atitaryta personalinė kraštiečio dailininko Adomo Varno paroda.

Vijoleta Kuprevičienė

Ritos Mačiukienės nuotr



Paskutinio redagavimo data: 2024-02-06