Apie mus

Naujienos

  2024-03-19



Vienam iš žinomiausių ir autoritetingiausių Lietuvos muzikologų, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatui, apdovanotam ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžiumi, pelniusiam ne vieną Lietuvos kompozitorių sąjungos teikiamą premiją, LR Kultūros ministerijos ženklu „Nešk savo šviesą ir tikėk“ pagerbtam Jonui Vytautui Bruveriui kovo 19 d. būtų sukakę 85-eri metai.

Iš Medikuičių kaimo (Joniškio r.) dainingos Bruverių šeimos kilusio kraštiečio kelias į muzikos pasaulio platumas prasidėjo Joniškio vidurinėje (dabar „Aušros“ gimnazija) mokykloje, kurią baigė 1956 metais. Vėliau 1956–1960 metais tęsė mokslus Vilniaus Juozo Talat-Kelpšos muzikos technikume (dabar konservatorija). 1960–1965 metais studijavo muzikologiją dabartinėje Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, profesoriaus Juozo Gaudrimo muzikos istorijos klasėje. 1966–1969 metais studijavo muzikos estetiką Sankt Peterburgo Rimskio-Korsakovo konservatorijos aspirantūroje.

Labai išsamiai savo nuo 1969 metų prasidėjusią aktyvią ir visapusišką profesinę bei visuomeninę veiklą kraštietis J. V. Bruveris aprašė enciklopedijoje „Joniškio kraštas. Žymūs žmonės“ (P. 128–129). Pedagogas, dėstytojas, docentas, profesorius, muzikos redaktorius, humanitarinių mokslų daktaras. Nuo 1971 metų Kompozitorių sąjungos narys. Parašė apie 500 mokslo, probleminių, diskusinių straipsnių, spektaklių ir koncertų recenzijų. Begalinį J. V. Bruverio darbštumą ir kruopštumą atskleidžia sudarytos ir parengtos knygos: „Mikalojus Konstantinas Čiurlionis“ (1973), „Čiurlioniui –100“(1977), „Kiprui Petrauskui –100“(1988), „Birutė Almonaitytė“ (1999), straipsnių rinktinė „Muzikos žemyno keliais“ (2014), mokslinė studija „Lietuvių muzikos istoriniai kontekstai“ (2014). Reikšmingiausia J. V. Bruverio knyga laikoma 2006 m. išleista „Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras“. Už šį darbą muzikologui buvo skirta Nacionalinė kultūros ir meno premija bei Lietuvos kompozitorių sąjungos premija už fundamentalius Lietuvos muzikos kultūros tyrinėjimus.

Joniškio Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos 2007 metų metraštyje birželio 30 dieną yra įrašas apie šios knygos pristatymą Joniškio visuomenei. „Nacionalinė premija už knygos „Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras“ muzikologui buvusi netikėta. Nors J. V. Bruveris pajuokavo, kad knyga tikrai solidi, sveria virš 4 kilogramų, iliustruota daugiau nei 800 nuotraukų. Pristatydamas šį kapitalinį leidinį, autorius kalbėjo apie operos Lietuvoje ištakas, muzikinio gyvenimo istoriją, glaudžiai susipynusią su Lenkija, Mažąja Lietuva. Paliestos sąsajos su Italijos, Prancūzijos ir kitų šalių operos mokyklomis. Kraštiečio nuostabus sugebėjimas paprastais žodžiais kalbėti apie muziką, operą, įpinant istorinius faktus ir datas, sužavėjo susirinkusius į šį susitikimą. Pasakojimas buvo iliustruotas senais muzikiniais įrašais – arijų, dainų melodijomis į auditoriją prabilo K. Petrauskas, V. Podėnaitė, V. Grigaitienė ir kiti.“

Joniškio Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos skaitykloje parengta dokumentų paroda „Muzikologo profesoriaus Jono Bruverio kūrybos kelias“, skirta kraštiečiui Jonui Vytautui Bruveriui (g.1939 03 19 Medikuičiai, Joniškio r. – 2023 03 18 Vilnius). Joje eksponuojami ne tik Viešojoje bibliotekoje esantys dokumentai, tarp jų ir knyga „Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras“. Dalį eksponatų maloniai paskolino kraštiečio sūnus žurnalistas Vytautas Bruveris. Paroda veiks iki kovo 31 dienos.

Dalia Norvaišienė


Paskutinio redagavimo data: 2024-03-12