Renginiai

Įvykę renginiai

  2024-03-01



Kovo 1 dieną Kepalių ir Satkūnų bibliotekos kartu su Kepalių kaimo bendruomene surengė protmūšį „Žaidžiame žodžiais“, skirtą Lietuvių kalbos dienoms. Į kvietimą dalyvauti protų mūšyje atsiliepė penkios komandos: Žemaičių draugijos, Trečiojo Amžiaus universiteto, Kirnaičių, Satkūnų ir Kepalių kaimų.

Renginį vedė ir klausimus kūrė kepalietė Rita Katinaitė.

Žaidimas prasidėjo nuo apšilimo – lengvesnių klausimų. Tai buvo vaizdinis turas, pavadintas „Berniukai – į kairę, mergaitės – į dešinę“. Kiekvienoje skaidrėje buvo pateikta po du paveikslėlius, simbolizuojančius du žodžius, besiskiriančius tik galūne, pvz. viename paveikslėlyje pavaizduotas varninių šeimos paukštis, o kitame – ringe vykstanti kova. Komandos lengvai susidorojo su šia užduotimi.

Antrasis turas – irgi vaizdinis, tik jau sudėtingesnis, bet pagalvojimui buvo duotos net dvi minutės. Šiame ture buvo rodoma po tris paveikslėlius ir tarp jų turėjo rasti sąsają – žodį, su kuriuo visuose trijuose paveikslėliuose pavaizduotos sąvokos sudaro kokį nors žinomą posakį (frazeologizmą, palyginimą, patarlę), pvz. žaizda, 16 kg svarmuo ir žemė. Šis turas buvo sunkiausias.

Trečiasis prasidėjo nuo kryžiažodžio sprendimo. Šis turas buvo pavadintas „Paukščių kalba“. Visi atsakymai prasideda tuo pačiu paukščių „kalbos“ „žodžiu“. Prie jo pridėję žodžius iš kryžiažodžio „žmonių kalba“ galėjai gauti atsakymus į turo klausimus ,o tas paukščių kalbos žodelis buvo „kar“, tai visi atsakymai prasidėjo kar – aliukas, kar- antinas. Čia komandoms sekėsi – net trys komandos surinko po 10 taškų.

Na, o paskutinis turas pavadintas „Žvėris viduje“, nes jo atsakymai – žodžiai, kuriuose slėpėsi koks nors žinduolis. Pvz . „Šią transporto priemonę 1802 m. užpatentavo, o 1804 m. pirmasis pagamino Ričardas Trevitikas, o ne daug žinomesnis 1829 m. „Raketą“ pagaminęs inžinierius. Jai valdyti reikėjo 2 – 3 žmonių, o priekyje ji turėjo savotišką pleištą kliūtims pašalinti, kurį amerikiečiai vadino karvių stumtuvu. Kokia ta transporto priemonė, skleidžiamais garsais primenanti joje slypintį gyvūną?“

Susumavus komandų rezultatus daugiausiai taškų surinko ir pirmą vietą užėmė net dvi komandos: „Kvietkos žemaitėjės“ ir kepaliečių „Šermukšnėliai“. Antra vieta atiteko tik vienu tašku atslikusiems nuo pirmos vietos „TAU studentams“, trečioji – „Kirienai“, na o paskutinė liko „Sidabra“.

Kepalių teritorinio padalinio
Vyresn. bibliotekininkės
Ritos Blavaščiūnienės inf.


Paskutinio redagavimo data: 2024-03-07