Renginiai

Įvykę renginiai

  2024-03-07



Kovo 7 d. Joniškio Jono Avyžiaus viešojoje bibliotekoje vyko fotomenininko Aleksandro Ostašenkovo parodos „Kryžių kalnas. Kelias į šviesą“ pristatymas.

Aleksandras Ostašenkovas – vienas iš ryškiausių ir savičiausių šiandienos Lietuvos fotografų, kurio giliamintė kūryba, rimtis ir kalbėjimas apie pamatines prasmes jau keletą dešimtmečių yra atsvara šiandienos pasaulio paviršutiniškumui. Parodos autorius yra Lietuvos fotomenininkų sąjungos, Lietuvos žurnalistų sąjungos, Tarptautinės žurnalistų sąjungos narys. 2013 m. už nuopelnus Lietuvos kultūrai ir menui jam skirta Lietuvos Respublikos Vyriausybės kultūros ir meno premija.

Renginio pradžioje  poetų K. Bradūno bei Just. Macinkevičiaus poezijos posmus skaitė fotomenininko žmona, aktorė Irena Liutikaitė.

Pristatydamas fotografijų parodą autorius minėjo, kad tai yra daugiau kaip 30 metų vykęs kūrybinis procesas, tad parodoje atsispindi Kryžių kalno kismas. Pasak A. Ostašenkovo, parodoje iš viso yra daugiau kaip 70 fotografijų, kurių kiekviena turi savo istoriją, filosofinę-metaforinę prasmę. Fotografuoti Kryžių kalno jis vykdavo tada, kai jame nebūdavo turistų, didelio šurmulio, vyraudavo rimtis. „Tai sakrali vieta, tad geriau į ją vykti tada, kai yra poreikis. Poreikis pabūti su savimi, su savo mintimis, su Dievu“, – teigė parodos autorius.

Sukaupus nemažai Kryžių kalno fotografijų, mecenatų dėka,  išleistos dvi knygos: „Kryžių kalnas. Kelias į šviesą“ (2022 m.), „Kryžių kalnas“ (1993 m.).

Paroda veiks iki 2024 m. kovo 31 d. Kviečiame aplankyti.

G. Vilčiauskienės inf.

R. Miežytės nuotr.



Paskutinio redagavimo data: 2024-03-08