Apie mus

Naujienos

  2015-07-10



Liepos 4-ąją, Joniškio miesto dienos šventės metu, bibliotekoje pristatyta kraštiečio dailininko Adolfo Vaičaičio (1915- 06- 16 – 2015 -03- 28) praėjusiais metais išleista knyga „Juoda, balta ir spalvota“ ir jo grafikos paroda skaityklos languose „Laisvas paukštis“. Renginiai skirti žymaus kraštiečio 100 metų jubiliejui paminėti.

    Liepos 4-ąją, Joniškio miesto dienos šventės metu, bibliotekoje pristatyta kraštiečio dailininko Adolfo Vaičaičio (1915- 06- 16 – 2015 -03- 28) praėjusiais metais išleista knyga „Juoda, balta ir spalvota“ ir jo grafikos paroda skaityklos languose „Laisvas paukštis“. Renginiai skirti žymaus kraštiečio 100 metų jubiliejui paminėti.
    Dailininkas mokėsi Joniškio, vėliau Šiaulių gimnazijose. 1933 m. įstojo į Kauno meno mokyklą, studijavo grafiką pas profesorių Adomą Galdiką. 1939 metais baigė studijas, jo baigiamasis darbas buvo pažymėtas pirmąja premija. Trumpai mokytojavo Jurbarko gimnazijoje. 1941–1944 metais dirbo Valstybinėje knygų leidykloje Kaune. Todėl neatsitiktinai jis pirmiausia ir pasireiškė kaip knygų iliustratorius. A. Vaičaitis dalyvavo Lietuvos dailininkų sąjungos ruošiamose parodose. Vilniaus ir Šiaulių muziejai buvo įsigiję jo darbų. A. Vaičaičio iliustracijas, karikatūras spausdino periodiniai leidiniai.
1944 m. dailininkas pasitraukė į Vakarus. Gyveno Freiburge (Austrija), 1945 m. – Vokietijoje, 1949 m. persikėlė į Australiją. A. Vaičaitis Australijoje įsitraukė į visuomeninę veiklą. 1955–1956 metais buvo Lietuvių kultūros fondo valdybos pirmininkas, dalyvavo parodose: Freiburge, Melburne, Oslende, Niujorke. Didelis A. Vaičaičio įnašas lietuviškų knygų iliustravime. Dar gyvendamas Lietuvoje iliustravo Jono Balio „Lietuviškas pasakas“, Liudo Dovydėno „Lapino vestuves“. Vokietijoje jis iliustravo Juozo Aisčio poezijos rinktinę „Pilnatis“ ir Juliaus Kaupo pasakų knygą „Daktaras Kripštukas pragare“. Jo pieštomis vinjetėmis papuoštas ir stambus Vokietijoje išleistas lietuvių grožinės kūrybos almanachas „Tremties metaforos“. 1948 m. Vokietijoje išleistas septynių litografijų leidinys. 1966 m. jau Australijoje, Melburne, dailininkas išleido dvylikos spalvotų lino raižinių leidinį.
    Kritikai A. Vaičaičio darbus įvertina kaip žaismingus, gracingus, laisvu mostu sukurtus, spontaniškus. A. Vaičaičio raižiniai savo išieškotu ritmu primena šokį. Ankstyvojoje kūryboje A. Vaičaitis laikėsi realistinės krypties, tačiau jo žvilgsnis į pasaulį visada buvo toks pat – poetinės nuotaikos žvilgsnis.
Dailininkas pastaruosius 16 metų kasmet grįždavo į Lietuvą, apsigyvendavo pas dukterėčią Danutę Ginkūnuose, aplankydavo gimtuosius Plikiškius (Joniškio r.), dažnai su dovanomis – savo knygomis ir iliustracijomis užsukdavo į biblioteką. Todėl ir renginys buvo pavadintas „Iš Joniškio į Australiją... iš Australijos į Joniškį...“
Kraštiečio atminimas buvo pagerbtas tylos minute, Joniškio rajono savivaldybės mero pavaduotoja Vaida Aleknavičienė ir bibliotekos direktorė Jovita Šimkevičiūtė dukterėčiai Danutei Jakubkienei įteikė gėlių ir žvakę, prašydamos padėti ant jo amžinojo poilsio vietos Ginkūnų kapinėse. 
    Pernai išleistą knygą „Juoda, balta ir spalvota“ pristatė ir prisiminimais apie dailininką dalijosi Lietuvos kultūros fondo pirmininkas Hubertas Smilgys. Literatūrinę muzikinę kompoziciją atliko ir Henriko Radausko eilėraščius (juos labai mėgęs A. Vaičaitis, dažnai skaitydavo lietuvių susibūrimuose Australijoje) skaitė joniškietės sesės dvynės Justė ir Ieva Ancevičiūtės.      Spalvinga Adolfo Vaičaičio grafikos darbų paroda skaityklos languose veiks iki liepos 31 d.

                                                                                                                         Vijoleta Kuprevičienė

Paskutinio redagavimo data: 2019-07-09