Renginiai

Įvykę renginiai

  2024-03-29



Kovo 29 d. Jono Avyžiaus viešojoje bibliotekoje vyko šiaulietės prozininkės Elonos Antakauskės novelečių knygos „Metro“ (išleista 2023 m.) pristatymas.

Rašytoja E. Antakauskė Joniškyje lankosi nebe pirmą kartą, čia ji atvyksta į įvairius kultūrinius renginius, kuriuos įvardija kaip „jaukius, malonius ir profesionalius“, todėl naują savo knygą, kuri dar niekur nebuvo iki šiol pristatyta, autorė nusprendė pristatyti Joniškio Jono Avyžiaus viešojoje bibliotekoje.

Paklausta apie knygos pavadinimo kilmę autorė minėjo, kad pavadinti knygą „Metro“ jai pasiūlė kitas rašytojas – Viktoras Rudžianskas. Pasak autorės, metro – tai vieta, kuri jungia skirtingų interesų, socialinių grupių, tautybių, pažiūrų žmones, todėl tarsi į vieną bendrą kūrinį jungia ir visas noveles. Viena iš novelių taip pat pavadinta „Metro“.

Knygos pradžioje dalies novelių veiksmas vyksta Ukrainoje, Kijeve, kur pagrindinė herojė susiduria su kitos kultūros ir mentaliteto žmonėmis, jų požiūriu į gyvenimą. Kadangi autorė yra kilusi iš Šiaulių, knygoje taip pat galima rasti ir Šiaulių miesto kaitos simbolių, pvz., centų fontano, kurio jau nebėra. Nors novelėse Šiauliai nėra tiesiogiai įvardinti, bet iš aplinkos aprašymo detalių (katedros, Salduvės piliakalnio) galima puikiai atpažinti vietovę. Rašytoja pokalbio metu minėjo, kad daugelyje novelių yra pateiktos tikros gyvenimo istorijos, nes tai patirtis, kurią aprašyti, pasak autorės, yra patogiausia.

Vienoje iš novelių – „Depozitas“ – dalis teksto parašyta tarmiškai (vakarų aukštaičių šiauliškių patarme). Įterpti tarmišką tekstą autorė nusprendė pasekusi tarmiškai parašytu kito šiauliškio – Rimanto Kmitos – romanu „Pietinia kronikas“. Kalbėdama apie novelių laiką rašytoja minėjo, kad bandė jungti dabarties ir prisiminimų laiką, nukeliantį į sovietų okupacijos Lietuvoje laikmetį. „Tai yra mūsų skaudi istorija, kuri neturėtų būti pamiršta, kuri mūsų ir mūsų tėvų gyvenimuose paliko gilų randą“, – teigė E. Antakauskė.

Renginio pabaigoje autorė džiaugėsi pirmuoju knygos pristatymu, dėkojo už galimybę knygą pristatyti bibliotekoje. Rašytoją su knygos pristatymu sveikino Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos direktorė Jovita Šimkevičiūtė, poetas Jonas Ivanauskas ir vertėja Dzintra Elga Irbytė-Staniulienė.

 

Apie rašytoją:

Elona Antakauskė (liter. slapyvardis Erla) yra išleidusi poezijos ir prozos knygą „Pleištas į akmenį“ (2013), eilėraščių rinkinį vaikams „Raitelis jau balną ruošia“ (2013). Su kūrybine grupe parengė poezijos CD „Raisto kardas“ (tekstų autorė E. Antakauskė, 2015). Sudarė Alfredo Stancelaičio eilėraščių knygą „Raktas“ (2014), poezijos almanachą „Jausmų džiazas“, kn. 1 (2014), kn. 2 (2015). Šio almanacho kūrinių bendraautorė. Kūrybą publikuoja įvairiuose literatūriniuose leidiniuose.

 

G. Vilčiauskienės inf.

R. Miežytės nuotr.



Paskutinio redagavimo data: 2024-04-02